„Silver A v paměti tří generací“ Pardubice, 9. ledna 2012

03.01.2012 15:12

Tisková zpráva

3. ledna 2012

 

 

Památník Lidice, pod záštitou ministra kultury, s podporou hejtmana Radko Martínka a ve spolupráci s Janou Bobošíkovou, pořádá čtvrté setkání pamětníků paravýsadku Silver A, ležácké tragédie, pardubického odboje a jejich potomků v hotelu Zlatá štika, Štrossova 127, Pardubice.

 

V pondělí 9. ledna se uskuteční již čtvrté setkání spolupracovníků operace Silver A, členů jejich rodin a všech, kteří byli na této významné odbojové akci účastni. Akce bude zahájena pietní vzpomínkou a kladením věnců na pardubickém popravišti u Památníku Zámeček. Hlavní program bude probíhat tradičně v hotelu Zlatá štika, kde se vedle informací od renomovaných historiků a hudebního vystoupení představí putovní výstava o našich současných zahraničních vojenských misích pod názvem „DUM SPIRO SPERO“.

 

Účast na setkání potvrdil 1. náměstek ministra kultury František Mikeš, hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková, zástupci velvyslanectví Spolkové republiky Německo a Ruska. Mezi více jak 130 hosty nebudou chybět přímí účastníci odboje a jejich potomci, přeživší ležácké a lidické děti, předseda ÚV ČSBS J. Vodička, předsedkyně Sdružení Čechů na Volyni J. Němcová, zástupci ČSOL, představitelé vojenských posádek Pardubice a Praha, starostové vypálených obcí ČR a přední historici.

O akci je velký zájem, ale kvůli omezené kapacitě sálu hotelu nemůže být všem zájemcům vyhověno.

Výsadek Silver A byl na území protektorátu Čechy a Morava shozen 29. prosince 1941 společně s výsadkem Anthropoid. Členové obou těchto operačních skupin se 27. května 1942 zúčastnili atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vypálení Lidic a Ležáků bylo jedním z nejkřiklavějších zločinů nacistického bezpráví v okupovaném Československu. Ale v okolí Pardubic to nebyl čin jediný. Čtyři desítky pardubických občanů zaplatily svoji pomoc životem.

Datum setkání není vybráno náhodně. 9. ledna 1943 došlo k prvnímu pokusu o radiové spojení s Anglií prostřednictvím vysílačky Libuše, obsluhované radistou Jiřím Potůčkem.

 

Kontakty:

Památník Lidice, příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR

JUDr. Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice

GSM: 603 204 104

e-mail: cervencl@lidice-memorial.cz

 

Kamila Chvojková, vedoucí NKP Ležáky

GSM: 736 335 734

e-mail: chvojkova@lezaky-memorial.cz